/var/www/vhosts/consellscomarcals.cat/httpdocs/terres-de-l-ebre/wp-content/plugins/wp-cache/wp-cache-phase1.php Terra Alta | Comarques de les Terres de l'Ebre

Terra Alta


Al llarg d’aquests 25 anys, els consells comarcals s’han consolidat com una institució de referència al servei dels municipis i de la ciutadania d’arreu de Catalunya. En un quart de segle, la institució comarcal ha sigut fonamental per vertebrar i cohesionar el territori, en especial en comarques com la nostra, de tipologia rural i allunyades dels centres de decisió política i econòmica del país. Moltes han sigut les actuacions que des dels consells hem tirat endavant en múltiples àmbits. En el cas de la Terra Alta voldria destacar la gestió de diferents programes de desenvolupament rural finançats per la Unió Europea o l’impuls del reg de la zona oriental.

Carles Luz i Muñoz
President del Consell Comarcal de la Terra Alta

President: Carles Luz Muñoz
Web: www.terra-alta.cat
Territori: 743,0 km2
Municipis: 12
Capital: Gandesa
Població: 12.310 habitants
PIB (milions d’euros): 75,6
Demarcació: Terres de l’Ebre

El dia 9 de març de 1988 es va constituir el Consell Comarcal de la Terra Alta, en el decurs d’una sessió plenària que es va celebrar a la Llar del Jubilat de Gandesa. El primer plenari comarcal va elegir com a president Francesc Bové i Tarragó, aleshores alcalde de Gandesa per Convergència i Unió. Bové va ocupar el càrrec ininterrompudament fins a l’any 1999, moment en el qual va ser rellevat per Xavier Pallarès, actual alcalde d’Arnes i delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre. Pallarès va romandre en el càrrec fins al 2004, moment en que va ser substituït per l’aleshores alcalde del Pinell de Brai, Pere Martí Vinaixa, qui dos anys després va cedir la presidència a Àngel Ferràs, en aquells moments alcalde d’Horta de Sant Joan. L’actual president comarcal, des de 2011, és Carles Luz Muñoz, alcalde de Gandesa.

Quins són els encerts del consell comarcal en aquests darrers 25 anys?

En una comarca com la Terra Alta, de pocs municipis bastant disseminats i amb pocs habitants, el consell comarcal ha sabut aglutinar totes les necessitats dels seus ciutadans i aproximar-ne els serveis. En aquesta línia, el Consell Comarcal de la Terra Alta pot presumir d’haver tirat endavant moltes iniciatives i impulsar els actius que tenim, com pot ser el turisme, l’agricultura o l’envasat del vi i l’oli.

De què se sent més satisfet?

Em sento satisfet d’haver pogut aproximar tots els serveis bàsics als ciutadans dels nostres 12 municipis. Tenim municipis molt petits, com el de Prat de Comte, que té només uns 300 habitants, i ha estat bàsic que les persones que hi viuen puguin tenir els mateixos serveis que té la capital, Gandesa. Això ja és una satisfacció.

El consell comarcal ha ajudat al sentiment de pertinença de la comarca?

El sentiment de pertinença ha ajudat a què el Consell Comarcal de la Terra Alta hagi pogut tirar endavant diferents iniciatives. Per exemple, un dels actius és la D.O. Terra Alta. El consell comarcal ha ajudat molt a què la gent se’l faci seu. També ha estat cabdal el paper en l’àmbit turístic. La Terra Alta és una comarca agrícola, però el turisme cada vegada pren més força. Des del Consell Comarcal de la Terra Alta hem mirat de pilotar tots aquests actius: gastronomia, vi i oli i els allotjaments rurals.

Quines són les iniciatives més rellevants?

La Terra Alta té actius molt importants i des del consell comarcal estem intentant donar-los a conèixer. Podem parlar, per exemple, de les rutes de la Pau i les rutes del vi i de l’oli. La Via Verda, compartida amb el Baix Ebre, també s’ha convertit en un dels actius més importants de la comarca, vint-i-tres quilòmetres i més de cinquanta mil usuaris cada any. I amb el Baix Ebre també compartim el Parc Natural dels Ports. No hem d’oblidar tots els espais interpretatius de la Batalla de l’Ebre, una iniciativa que va arrancar fa uns dotze anys convertint-se en una de les comarques pioneres en fer un homenatge a tots aquells que van patir i caure a la Batalla de l’Ebre. Tots aquests actius han propiciat que la comarca de la Terra Alta avui sigui una de les comarques més turístiques que hi poden haver a les Terres de l’Ebre.

Per on a de passar el futur de la Terra Alta?

L’aposta de futur de la comarca de la Terra Alta és l’agricultura. La Terra Alta ha sofert un salt quantitatiu cap a la qualitat. Érem una comarca referent en la quantitat de vi que podíem produir i avui aquesta quantitat s’ha convertit en qualitat. Tenim cellers que estan elaborant uns vins que són mundialment reconeguts. A la darrera edició del Vinari, els Premis de Vins Catalans, van guanyar dos vins blancs de la Terra Alta. Aquesta millora en la qualitat és gràcies a la garnatxa blanca, el producte estrella de la comarca. De fet, hem de dir que un terç del que hi ha plantat mundialment està plantat a la Terra Alta. I tot això ha portat a que cada vegada s’instal·lin més cellers i la gent jove s’incorpori al món de l’agricultura. No obstant això, tampoc podem descuidar l’economia de serveis. Fa uns mesos vàrem apostar per fer un viver d’empreses perquè entenem que el sector agroalimentari ha de ser un dels revulsius per ajudar a la comarca a tirar endavant.

La Terra Alta és una de les comarques de Catalunya més mal comunicades. Però vostès ho poden considerar fins i tot com un actiu?

És cert que les comunicacions no són bones. Però tampoc voldríem que fossin molt fluïdes perquè podrien perjudicar aquest turisme de qualitat que tenim, que busca tranquil·litat i un paisatge sense interferències. Si que és cert que necessitem que es faci manteniment de les comunicacions existents i que hi hagi alguna circumval·lació ja que Gandesa pateix massa el trànsit al ser una cruïlla de camins entre el País Valencià, Aragó i Catalunya.

Què els diria als ciutadans de la Terra Alta perquè es fessin encara més seu el consell comarcal?

Els diria que continuïn implicant-se en el consell comarcal. Ho han fet durant aquests 25 anys i ho han fet tota la vida. Han tingut el consell comarcal com a referent, l’ens aquell que aglutinava totes les inquietuds de la Terra Alta, però necessitem que hi continuïn apostant. Sóc un ferm defensor dels consells comarcals i sempre dic el mateix: si a la Terra Alta no hi hagués hagut un consell comarcal l’haguérem hagut d’inventar perquè ha estat l’ens que ha donat la solució a totes les mancances de tots els ciutadans i d’aquests dotze municipis que tenim.