/var/www/vhosts/consellscomarcals.cat/httpdocs/tarragona/wp-content/plugins/wp-cache/wp-cache-phase1.php Tarragonès | Comarques de Tarragona

Tarragonès


Avui, després de l’experiència de 25 anys del Consell Comarcal del Tarragonès i vist des de la perspectiva que ens dona el temps, és quan veritablement es pot avaluar el camí recorregut i la quantitat de feina feta.
El model de gestió administrativa de proximitat s’ha demostrat eficaç i eficient. Un aprofitament òptim de recursos, un increment d’avantatges per als ciutadans i un recolzament inavaluable als municipis més febles en donen fe. És per això que tots ens podem felicitar.

Frederic Adan Domènech
President del Consell Comarcal del Tarragonès

President: Frederic Adan Domènech
Web: www.tarragonès.cat
Territori: 319,4 km2
Municipis: 21
Capital: Tarragona
Població: 251.226 habitants
PIB (milions d’euros): 109,6
Demarcació: Camp de Tarragona

El Consell Comarcal del Tarragonès es va constituir al Saló d’Actes de la Diputació de Tarragona, el dia 9 de març de 1988. El president de la mesa d’edat va declarar: “Hom espera que els Consells Comarcals siguin un pas endavant per a l’autogovern de Catalunya i més quan precisament es constitueixen ara que es commemoren els 1.000 anys de Catalunya”. D’aquesta manera va començar la consolidació “del fet de la Comarca com a element vertebrador de Catalunya”. La comarca es caracteritza per tenir una diversitat poblacional i social que es dóna pel fet de tenir ciutats importants com Tarragona i Salou i Vilaseca, amb un important pes turístic i econòmic, i després municipis molt petits que, alguns, no arriben al centenar de persones, que basen la seva principal activitat econòmica en l’agricultura. El president del Consell Comarcal del Tarragonès és Frederic Adan Domènech.

Quins han estat els encerts del Consell Comarcal del Tarragonès en aquests 25 anys?

L’equilibri entre els diferents municipis de la comarca del Tarragonès és potser una de les principals fites. El que volem és que dins de la comarca del Tarragonès no hi hagi ciutadans de primera o segona categoria en funció d’on resideixin i això s’aconsegueix des de la nostra institució. El Consell Comarcal del Tarragonès ha de ser una administració propera, eficaç i útil. Aquesta proximitat s’ha de contemplar des de dues vessants. Per una banda, a nivell municipal. Els ajuntaments ens han de veure com un referent i jo crec que aquí està el gran èxit dels consells comarcals, l’haver pogut demostrar que podem ser una eina útil pels ajuntaments en relació a la mancomunació de serveis. I aquesta mancomunació de serveis representa que podem estalviar costos, no només en recursos materials sinó també en recursos personals de cada ajuntament. Per tant, aquests ajuntaments petits que pel seu pressupost no podrien donar alguns serveis, els podem complementar nosaltres. De fet, si no hi fos el consell comarcal, els ciutadans d’aquests municipis petits patirien una discriminació en relació a la qualitat de vida i a la qualitat de serveis que tenen municipis més importants. A més a més, una de les altres fites importants és haver aconseguit que els ajuntaments no perdin la seva identitat. S’ha parlat molt en els darrers temps sobre si era necessària la fusió de municipis. Penso que aquesta fusió no és necessària sempre i hi hagi un consell comarcal que pugui aglutinar aquests esforços. Al final, a vegades, els consells comarcals pequem de no saber explicar les activitats que fem però la nostra principal raó de ser versa sobre els serveis que oferim a moltes persones. Quan parlem d’ensenyament o quan parlem de serveis socials som l’administració pública més propera al ciutadà i que, per tant, pot donar la resposta més immediata.

De què se sent més satisfet?

Em sento satisfet d’haver pogut ajudar a resoldre les necessitats més primàries dels ciutadans. Quan jo vaig començar a presidir el Consell Comarcal del Tarragonès, els pressupostos eren molt diferents als que ens hem hagut d’adaptar en aquests darrers anys. Jo crec que les administracions públiques han de servir i han d’adaptar-se a les realitats socials de cada moment i, per tant, avui les necessitats socials són unes altres a les de fa uns anys. En els darrers tres anys hem passat de prioritzar activitats de promoció econòmica i comercial de la comarca a prioritzar els serveis de benestar social i ensenyament. Sí que és veritat que els consells comarcals tenim molt poc marge d’actuació, però aquest marge es pot modular i, a dia d’avui, per exemple, la meitat del pressupost del Consell Comarcal del Tarragonès està destinat a l’àrea de benestar social i a l’àrea d’ensenyament.

El consell comarcal ajuda al sentiment de pertinença de la comarca?

El Consell Comarcal del Tarragonès sí que fa una feina molt important pel que fa al sentiment de pertinença de la comarca, sobretot quan hi ha poblacions tan grans com Tarragona. Aquest sentiment de pertinença s’ha aconseguit, per exemple, en l’àmbit municipal. Els ajuntaments s’adrecen al consell comarcal per demanar serveis i així sentir-se partícips d’un projecte col·lectiu. Crec que el Consell Comarcal del Tarragonès actua com a lobby de pressió per intentar fer arribar infraestructures o nous serveis. Intentem que els ajuntament se sentin com a pròpies totes les activitats que oferim.

Quin és l’encaix del Consell Comarcal del Tarragonès amb la seva capital, Tarragona?

La relació que hi ha entre el Consell Comarcal del Tarragonès i Tarragona és, a vegades, una mica difícil perquè Tarragona té una estructura i una manera d’actuar pròpia i, per tant, no sempre està en línia amb les necessitats que tenim al consell comarcal. El que sí és cert és que hem arribat a consensos importants amb l’Ajuntament de Tarragona. Una mostra d’això és el nostre suport a la construcció del Tercer Fil per Tarragona, perquè beneficiarà no només a la capital, sinó també a Vilaseca, Salou, Roda de Barà, Creixell, Altafulla i Torredembarra. Per tant, si Tarragona agafa aquest paper de lideratge solidari l’entesa entre el consell comarcal, els municipis del Tarragonès i Tarragona no tindrà cap mena de problema.

El fet que Tarragona no tingui parada de l’AVE s’ha acabat veient com un error, i tot per les disputes amb Reus. Ara el Ministeri de Foment es compromet a què l’AVE arribi a les estacions tant de Reus com Tarragona…

El fet que l’AVE passi per Tarragona és una fita històrica i molt important per a nosaltres. És evident que és una reivindicació històrica el fet que poguéssim fer baixar els trens d’Alta Velocitat fins a la població i crec que Tarragona, per capitalitat, per població i pel sector turístic i econòmic que representa havia d’estar lligat de forma directa amb el tren d’Alta Velocitat. Si s’acaba d’executar, aquesta bona notícia servirà per potenciar econòmicament la nostra ciutat.