/var/www/vhosts/consellscomarcals.cat/httpdocs/tarragona/wp-content/plugins/wp-cache/wp-cache-phase1.php Conca de Barberà | Comarques de Tarragona

Conca de Barberà


Després de vint-i-cinc anys de serveis als ciutadans, als ajuntaments, a les entitats i a les empreses de la comarca, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà continua mantenint, més fresca que mai, la seva voluntat de servei. Això si, assolint els objectius que les necessitats de la comarca en marquen amb la màxima eficiència i eficàcia que els temps actuals demanden de les administracions públiques.

Ramon Borràs Ramon
President del Consell Comarcal de la Conca de Barberà

President: Ramon Borràs Ramon
Web: www.cccb.net
Territori: 650,2 km2
Municipis: 22
Capital: Montblanc
Població: 20.992 habitants
PIB (milions d’euros): 582,1
Demarcació: Tarragona

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà es va constituir l’any 1988. La seu central es va instal·lar al Palau Alenyà de Montblanc, un edifici del segle XIV, però també compta amb una oficina d’atenció al ciutadà a Santa Coloma de Queralt. Dins del conjunt de Catalunya, la Conca de Barberà és una comarca poc poblada. Només Montblanc i l’Espluga de Francolí superen els 3.000 habitants. El president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà és Ramon Tomàs Ramon, alcalde de Santa Coloma de Queralt.

Quins són els encerts del consell comarcal en aquests darrers 25 anys?

La funció del consell comarcal és apropar l’administració al ciutadà i nosaltres oferim tot una sèrie de serveis que serien impossibles de prestar pels ajuntament més petits. Estic parlant, per exemple, de la recollida d’escombraries, benestar social o el servei en joventut-

És una comarca amb molts municipis petits. Com resolen serveis bàsics com l’abastament d’aigua o el transport escolar?

Nosaltres no som com la comarca de l’Urgell, que tenen un servei mancomunat d’aigua entre tots els municipis. A la Conca de Barberà cadascú fa la seva aigua i el consell comarcal s’ocupa de les depuradores. Nosaltres també gestionem el transport escolar, els serveis de benestar social i traslladem treballadors nostres, principalment d’urbanisme, als pobles petits un dia a la setmana o cada quinze dies per fer tasques de gestió.

De què se sent més satisfet?

Del que em sento més satisfet és que, per que per primera vegada, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha fet un govern d’unitat. Mai havia estat possible. Aquest govern ens dóna tranquil·litat a tots, anem a la una i hem deixat a una banda la rivalitat política. A part d’això, estem molt satisfets de la tasca feta amb joventut. A l’estiu un autobús nocturn passa a recollir tot el jovent dels diferents municipis i els porta de la festa major en festa major. Hem evitat perills a la carretera.

El consell comarcal ha ajudat al sentiment de pertinença de la comarca?

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha contribuït a tenir un sentiment de pertinença que abans no teníem. Hi ha una Conca hidrogràfica i una serra de Comalats, i els de la baixa Segarra se sentien més segarrencs que de la Conca de Barberà. A més, hi ha gent que sent la influència de Tàrrega i d’altra que d’Igualada. Fins i tot, des d’un punt de vista sanitari, la Conca de Barberà pertany a la regió centre, és a dir, des de Manresa es gestiona al sistema sanitari de Santa Coloma de Queralt.

La Conca de Barberà té un patrimoni cultural i natural extens. Des de Montblanc fins a Poblet passant per la Vall del Corb…
Nosaltres a la Conca tenim un gran patrimoni. A Poblet hi ha enterrats els reis de la Corona d’Aragó i el consell comarcal gestiona la ruta del Cister en la qual hi ha tres monestirs: Poblet, Santes Creus i Vilanova de les Monges. De fet, hi intervenen tres consells comarcals però nosaltres som els gestors d’aquest patrimoni i d’aquesta ruta. A més, a la part més nord de la comarca hi trobem la Vall del Corb. La població d’entrada a aquesta ruta és Santa Coloma de Queralt i arriba fins a Bellpuig. En aquest sentit, també estem en contacte i coordinació amb els ajuntaments respectius i el Consell Comarcal d’Urgell.

Quina assignatura tenen pendent?

L’assignatura que sempre hem tingut pendent ha estat el transport, la carretera. Aquí ens creua l’autopista. La part baixa de la comarca està molt ben comunicada però hi ha unes deficiències importants per unir Montblanc amb Santa Coloma de Queralt. Estem lluitant per poder fer la carretera des de fa molt temps i la situació pressupostària no ens afavoreix. A la part nord de la comarca, a la Vall del Corb, tenim un problema greu amb l’aigua, tant de quantitat com de qualitat. En aquest sentit estem treballant juntament amb el Consell Comarcal de la Segarra i de l’Urgell per intentar portar l’aigua des de Rialb. Aquesta és la clau del nostre esforç.