/var/www/vhosts/consellscomarcals.cat/httpdocs/tarragona/wp-content/plugins/wp-cache/wp-cache-phase1.php Baix Camp | Comarques de Tarragona

Baix Camp


En uns moments com aquests, quan tot es qüestiona, quan tot es vol canviar, quan tot es critica, quan la situació social, política i econòmica és tan delicada hi ha qui pot pensar que està fora de lloc celebrar els 25 anys dels consells comarcals.

A més, el consell comarcal és una institució que, a més, té més enemics que amics. Però, precisament per tot això, des del Consell Comarcal del Baix Camp no ens volem resignar. No ens volem resignar al present gris i poc engrescador que vivim, ni ens volem resignar al futur que molts ens desitgen: la desaparició.

Per això, felicitem les iniciatives que volen reivindicar la feina feta. Per deixar constància que hem jugat un paper en el desenvolupament de Catalunya i per reafirmar-nos com una administració amb projecció de futur pel coneixement del territori que tenim i per la capacitat que demostrem de mancomunar serveis i de estar al costat dels municipi i de la ciutadania.

Els consells comarcals celebrem aquest vint-i-cinquè aniversari modestament, humilment, i fins i tot discretament. De fet, la modèstia, la humilitat i la imaginació han marcat des de l’inici el caràcter dels consells comarcals precisament per ser els últims d’arribar i fer-ho, a més, amb les mans buides i aixecant recels i suspicàcies. Però la valoració global d’aquests 25 anys és prou positiva com per manifestar la satisfacció per la feina feta i la necessitat de reivindicar el nostre paper a la nostra comarca, en aquest cas el Baix Camp, i al conjunt del país.

Joaquim Calatayud Casals
President del Consell Comarcal del Baix Camp

President: Joaquim Calatayud
Web: www.baixcamp.cat
Territori: 697,2 km2
Municipis: 28
Capital: Reus
Població: 193.455 habitants
PIB (milions d’euros): 4.640,7
Demarcació: Tarragona

El Consell Comarcal del Baix Camp es va constituir el 1988 com una entitat local formada per 28 municipis i un total de 33 consellers comarcals que representen el territori. Joaquim Calatayud, alcalde de les Borges del Camp, és el president del consell comarcal.

Quins han estat els encerts dels consells comarcals en aquests darrers 25 anys?

Pel que fa al nostre consell comarcal, el principal encert és la mancomunació dels diferents serveis a la nostra comarca pel que fa referència a la brossa, al servei d’aigües i a tots aquells serveis que s’ofereixen als diferents ajuntaments. La nostra comarca té 18 municipis que no arriben als dos mil habitants. Per tant, la participació del consell comarcal en àrees jurídiques, de comptabilitat o de serveis tècnics ha estat molt important. Crec que el gran encert del consell comarcal és haver fet de germà gran en el dia a dia de tots aquests municipis.

De què se sent més satisfet?

Del que em sento més satisfet d’aquests dos anys i mig que porto com a president del consell comarcal és de l’acord al que hem arribat ara amb l’Ajuntament de Reus pel sistema del servei funerari. És el primer acord en 25 anys que realitzem amb una ciutat important com és Reus i que se’n beneficiaran els 27 municipis restants tant com a servei com per qüestions econòmiques. Haver aconseguit aquest acord m’omple de satisfacció.

El consell comarcal ha ajudat al sentiment de pertinença de la comarcal?

A la nostra comarca ja hi havia un sentiment important. Reus és una capital que aglutina al seu entorn tota una oferta cultural, social i econòmica. Per això des del primer dia es va tenir clar que el Consell Comarcal del Baix Camp havia de ser una institució al servei dels ajuntaments i a la gent dels pobles. Els ciutadans dels 28 municipis del Baix Camp tenen la sensació de pertànyer a la seva comarca.

Què fa del Baix Camp una comarca singular?

El Baix Camp és una comarca complexa i curiosa. Tenim una zona de costa amb un potencial a nivell mundial, des de Cambrils, passant per Miami i L’Hospitalet de l’Infant. I un interior amb unes zones de muntanya, les famoses muntanyes de Prades, i una part de la Serralada del Montsant. A la plana hi ha la capital amb un potencial industrial i de serveis important. Per tant, el Baix Camp és una comarca que juga fort, situada estratègicament molt bé i que per tenir, tenim fins i tot nuclear. Jo li dic la petita Catalunya: una capital amb força, una costa potent i una muntanya molt agraïda.

Té importància la nuclear per a la seva comarca?
A nivell de comarca no en té cap. És un fet de situació física de la nuclear però que de benefici, si som sincers, no en tenim cap a nivell comarcal. Evidentment, Vandellòs i L’Hospitalet de l’Infant sí que se’n beneficien de manera sobrada.

A nivell territorial el projecte més interessant és la definició de la nova xarxa de ferrocarril…

El desenvolupament ferroviari és vital, no només pel Baix Camp, si no ja a nivell de país. És un encreuament de línies importantíssim. El corredor ferroviari del Mediterrani transcorre pel Baix Camp, comptem amb l’aeroport de Reus, la connexió amb l’estació de l’AVE és molt a prop del Baix Camp i el potencial de dues ciutats com Reus i Tarragona fa que la comarca sigui estratègica. Penso que tant políticament com socialment ho hem de saber aprofitar; hem de deixar de banda les problemàtiques de campanar i històries personals de tot tipus que hi pugui haver a la zona i tenir una visió de futur que vagi més enllà de l’actual.