/var/www/vhosts/consellscomarcals.cat/httpdocs/lleida/wp-content/plugins/wp-cache/wp-cache-phase1.php Garrigues | Comarques de Lleida

Garrigues

President: Juli Muro Manso
Web: www.ccgarrigues.com
Territori: 797,7 km2
Municipis: 24
Capital: Les Borges Blanques
Població: 20.058 habitants
PIB (milions d’euros): 429,0
Demarcació: Lleida

Les Garrigues és una comarca, en gran part, agrària. Es caracteritza primordialment pel seu oli, derivat de l’oliva arbequina. Un 80% és de secà. La majoria d’empreses són petites amb un predomini clar del sector alimentari. El consell comarcal té dos vicepresidències i 16 consellers. L’alcalde de Puiggrós, Juli Muro Manso, és el president del Consell Comarcal de les Garrigues.

Quins han estat els encerts del consell comarcal en els darrers 25 anys?

En el món rural, el primer encert va ser per part del president Jordi Pujol de crear les comarques. Com alcalde que sóc d’un municipi petit, el consell comarcal està al servei d’aquests ajuntaments. És un encert la seva existència perquè els municipis, tal com està la normativa vigent, és impossible prestar serveis. Per tant, tots aquells que es mancomunen des del consell comarcal són de gran importància i de molta vàlua pel món local.

El consell comarcal ha ajudat al sentiment de pertinença de la comarca?

El consell comarcal ha ajudat al sentiment de pertinença de la comarca, atès que durant aquests anys el que és la delimitació político-territorial ha fet que hi hagi més sentiment de pertinença de cada comarca del territori català.

Quines són les iniciatives més rellevants del Consell Comarcal de les Garrigues?

Més enllà del treball ordinari, els consells comarcals tenen la funció de dinamitzar socio-econòmicament el sector productiu de les diferents comarques. A les Garrigues el que vam voler i vam intentar fer és dinamitzar-la per allò que se’ns coneix més, que és l’oli. Fem un oli d’excel·lentíssima qualitat i el que vam pretendre fer és, en primer lloc, un aparador per a què tots aquells que vulguin visitar els 24 municipis que conformen la comarca ho fessin malgrat que les comunicacions per arribar-hi són precàries, com la N-240. Penso que creant aquestes ganes de visitar la comarca intentem que pugin veure tot el patrimoni cultural que tenim, com les coves del Cogul, les tombes dels moros, els violars i, sobretot, que tastin la nostra gastronomia. Reflectir el paisatge i el gust de la terra als plats i, sobretot en el gust de l’oli.

Les comunicacions, comenta, són precàries. Quina solució hi veu?

La permeabilitat pel que fa a les infraestructures, les que són d’àmbit nacional, estem molt malament. Tingueu en compte que ens travessa N- 240, que surt des de Tarragona, una ciutat portuària, i arriba fins a Bilbao. Si un desdoblament de la N-240 fins a Valls permetria tenir més flux humà i més visites a les comarques d’interior que no s’acabessin, com passa ara, en la Conca de Barberà. Els diferents governs de la Generalitat han volgut fer alguns petits intents per resoldre-ho. La infraestructura interna, intermunicipal, també està a precari. Això afecta directament els ciutadans de la nostra comarca. Per posar un exemple, un autocar escolar que porti els nens i nenes des d’Albagés fins a les Borges Blanques els ha d’anar a recollir a les set del matí i fan tres quarts d’hora de viatge per recórrer només trenta quilòmetres. Aquest exemple és prou visual per explicar que el Consell Comarcal i totes les forces polítiques que hi són representades treballen insistentment perquè el dia de demà hi hagi una bona comunicació i els nostres fills la puguin gaudir.

De fet, és bàsic pel flux comercial?

Exacte. I no només pel transport comercial, com pot ser el transport pesat i mercaderies, sinó per la dinamització del turisme i la incentivació de la renda agrària familiar. Des de fa molts anys el Consell Comarcal de les Garrigues treballa perquè no hi hagi tanta fugida demogràfica.