Alt Penedès

Des del Consell Comarcal hem fet sempre una aposta molt important per la protecció del paisatge, com a element identitari a preservar i com a requisit d’una oferta vitivinícola i enoturística de qualitat que és el nostre element més distintiu i el motor del territori.

Francesc Olivella i Pastallé
President del Consell Comarcal de l’Alt Penedès

 

President: Francesc Olivella
Web: www.ccapenedes.com
Territori: 592,7 km2
Municipis: 27
Capital: Vilafranca del Penedès
Població: 106.242 habitants
PIB (milions d’euros): 3.156,3
Demarcació: Barcelona

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès és un organisme de l’Administració local creat –com la resta de consells comarcals– en compliment de la Llei 6/1987, sobre l’organització comarcal de Catalunya, aprovada pel Parlament de Catalunya el dia 4 d’abril d’aquell any. El Consell Comarcal de l’Alt Penedès es va constituir el 9 de març de 1988 a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès. En funció del nombre de residents a la comarca, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès té 33 consellers comarcals, escollits entre els regidors dels 27 ajuntaments de l’Alt Penedès. El president és Francesc Olivella, alcalde Les Cabanyes. L’Alt Penedès és una comarca situada a cavall entre les ciutats de Barcelona i Tarragona, al bell mig de la Via Augusta. Forma part d’un territori més ampli, el Penedès, que conformen les quatre comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf i Anoia.

Quins han estat els encerts dels consells comarcals en aquests darrers 25 anys?

Els consells comarcals han jugat un paper molt important, sobretot en comarques que tenen molts municipis. En el cas de l’Alt Penedès, amb 27 municipis, quatre de grans i la resta petits, juga un paper essencial de dinamització de la pròpia comarca. De no ser així, ens podríem trobar que en comarques com l’Alt Penedès les poblacions grans acabarien portant el lideratge -que el porten-, però els municipis petits quedarien molt apartats. Per tant, els consells comarcals han gestionat i generat tots aquells serveis que els municipis petits no poden donar, han jugat aquest paper de mancomunació de serveis i d’ajudar precisament a aquests municipis petits a no quedar-se despenjats de la pròpia sistemàtica social que tenim implantada en el nostre territori. Hi ha una altra part important que penso que el Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha pogut liderar que és, en el nostre àmbit i en la nostra idiosincràsia de la comarca, el procés vitivinícola. tot i no ser el primer sector econòmic, necessita institucions supramunicipals per poder coordinar-se. Els alcaldes, i jo ho sóc, tenim sovint el costum o la mania de mirar-nos el melic i prioritzar el nostre municipi. Ho hem de fer, però també hem de ser capaços de mirar per sobre d’això. En aquest sentit, els plenaris de consells comarcals amb consellers serveixen perquè hi hagi projecte territorial, projecte de comarca. en això, a l’Alt Penedès ens n’hem sortit.

Quins són els serveis que ofereix el Consell Comarcal de l’Alt Penedès?

Pràcticament tots els serveis socials de la comarca els ofereix el consell comarcal. Només Vilafranca del Penedès els dóna directament. I quan parlo de serveis socials em refereixo, també, a les treballadores socials, la llei de la dependència, les ajudes socials, etc. Un altre servei bàsic és el de l’educació. Seria molt difícil que els municipis petits poguessin gestionar el transport escolar i els menjadors escolars. Però del que estem realment molt orgullosos al Consell Comarcal de l’Alt Penedès és de l’Escola de Música de l’Alt Penedès. És una escola itinerant, amb aules a diferents municipis, sobretot en els petits. Ens trobàvem que tant a Vilafranca del Penedès, com a Gelida o a Santa Margarida i els Monjos tenien les seves pròpies escoles municipals però els municipis petits no poden disposar d’aquest servei al ser molt car per ajuntament petit i perquè en aquestes escoles existents no hi havia prou places per a tota la comarca. Per això hi va haver un gran acord per crear una escola de música comarcal. La seva gestió i els professors depenen del consell comarcal en col·laboració amb els municipis.

Per on passa el futur de l’Alt Penedès?

L’Alt Penedès està clarament situat en un lloc molt estratègic, entre Barcelona i Tarragona, ens passa l’AP-7 pel mig, el tren i, a més, hi ha la previsió que el corredor ferroviari del Mediterrani també transcorri pel mig del Penedès. Per tant, la situació estratègica és important. Econòmicament parlant, pel que fa a pes econòmic, el sector serveis i els sector industrial són els primers. En PIB i en ocupació de persones. Ara bé, tot i que el tercer sector més important de la comarca és el vitivinícola, és també el que ens identifica. En aquest aquesta línia, el consell comarcal està tirant endavant dos projectes. Un és en l’àmbit de l’enoturisme. Per potenciar aquest sector hem creat un consorci entre el consell comarcal i diferents patronats, institucions i entitats privades amb les empreses. Hem de pensar que l’Alt Penedès el visiten al voltant de cinc-centes mil persones a l’any. A nivell turístic a Catalunya, la primera destinació és Barcelona ciutat; la segona és La Roca Village, amb tres milions de visitants; la tercera és Montserrat; la quarta, el Circuit de Montmeló, i la cinquena destinació turística és el Penedès. El segon projecte amb el qual treballant és el relacionat amb el sector industrial, sobretot després de la crisi econòmica que estem patint. Hi treballem juntament amb el Departament d’Empresa i Ocupació, amb les patronals i sindicats i amb alguns ajuntaments. L’objectiu és captar inversions per als polígons industrials ja existents a la nostra comarca. Una cosa és compatible amb l’altra perquè vigilem que no hi hagi molts impactes paisatgístics, tant del sector industrial com del sector infraestructures.

El consell comarcal ha ajudat al sentiment de pertinença de la comarca?

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha ajudat molt al sentiment de pertinença de la comarca i més tenint en compte que nosaltres potenciem que els mitjans de comunicació assisteixin als plenaris i transmetin les notícies que en surten. Només així la gent pot sentir-se seva la pròpia comarca. Les persones de la comarca de l’Alt Penedès, si els preguntes d’on són, sempre et diran que són de l’Alt Penedès o del Penedès en el sentit més ampli. Per això, des de fa temps estem defensant una vegueria pròpia encara que això generi algunes discrepàncies, no només en l’àmbit territorial, si no fins i tot en la pròpia Generalitat i Parlament de Catalunya. Jo estic convençut que ens en sortirem i ho estem treballant des de l’Alt Penedès conjuntament amb les comarques de Garraf, Baix Penedès i Anoia. De moment ja hem aconseguit que es desplegui un Pla Territorial del Penedès i això ja és el primer pas per a que el dia que hi hagi Vegueries també s’incorpori la del Penedès. En el moment que hi hagi la Vegueria del Penedès aquesta haurà d’incorporar els quatre Consells Comarcals.

Quines són les iniciatives més rellevants del consell comarcal?

En primer lloc, s’està potenciant el turisme i l’enoturisme, amb el Consorci de Promoció Turística, mitjançant també un portal web on tothom pot comprar directament les estades i visites a la zona. En segon lloc, també és important la gastronomia. Des del consell comarcal estem tirant endavant amb el gremi de restauració el concepte Penedès Tasta’l. És un concepte d’acord entre els restaurants i els hotels, els productors de productes de la terra, de la pròpia comarca. Qui ens vingui a visitar, no només trobarà els vins de la D.O. Penedès i els caves i el territori sinó que a més podrà gaudir d’una gastronomia pròpia tastant, per exemple el Gall Negre del Penedès. D’altra banda, com a consell comarcal i conjuntament amb els ajuntaments estem tirant endavant les rutes verdes i la senyalització enoturística i turística. Properament tindrem enllestit el projecte de la Via Augusta o el del camí del riu, que són les rutes que estan al costat del riu Anoia i del riu Bitlles. En aquests moments això ja està funcionant bastant bé. Una sèrie d’empreses ofereixen burricletes, passeigs en bicicleta, rutes a cavall, etc. Tot plegat genera turisme. Ara ens estem centrant molt en l’enoturisme però evidentment també hi ha oferta per a una família tipus, amb els pares i els fills. Poden visitar la nostra comarca i no només centrar-se amb els cellers, ja que els nens s’avorriran. A part de les rutes verdes, poden visitar edificis singulars com el Vinceum de Vilafranca del Penedès o el Centre d’Interpretació del Cava de Sant Sadurní o el Castell d’Olèrdola, que té mil anys d’història i que havia fet de frontera amb els Sarraïns. A l’Alt Penedès també tenim romànic. No és com el del Pirineu, però és singular a Cabanyes el segon establiment de la comanda de l’orde de Sant Joan de Jerusalem. I tot plegat ho enllacem amb el turisme de platja. El Penedès en el sentit ampli compta amb Sitges, Vilanova, Calafell, Sant Salvador, etc. Per tant, estem relligant que el turista que ve a la platja a l’estiu tingui temps per també fer visites interiors i a l’inrevés.

Leave a Comment